Valitseva sotsialistliku partei sajad poolehoidjad väljendasid rahvusassamblee juures oma rõõmu erivolituste seaduse vastuvõtmise üle ning mängiti salvestust Venezuela hümnist kadunud president Hugo Chávezi esituses, vahendab Reuters.

„Selle erivolituste seadusega järgime me president Chávezi käsku,“ ütles rahvusassamblee president ja Maduro vankumatu toetaja Diosdado Cabello. „Ta käskis meil vastu võtta kõik seadused, mida vaja, et murda spekulantide ja rahapesijate kaelad.“

50-aastane Maduro, kes on rajanud oma võimu Chávezi sotsialistlikule pärandile, teatas, et on juba ette valmistanud kaks esimest seadust, mille oma dekreediga kehtestab, võibolla juba kolmapäeval.

Üks on mõeldud ettevõtete kasumimarginaalide piiramiseks 15-30 protsendiga osana riigi „majanduslikust rünnakust“ liigkasuvõtmise vastu. Teisega luuakse uus riiklik organ, mis hakkab kontrollima USA dollarite müüki Venezuela valuutakontrolli režiimi järgi.

Maduro esialgne õigustus erivolitustele oli korruptsioonivastase võitluse laiendamine, kuid kriitikute väitel võitleb ta innukalt opositsiooniliste ametnike vastu, pigistades samas silma kinni kõige hullema riikliku korruptsiooni ees.

„Miks te ei karista inimesi, kes ei ole järginud (olemasolevaid) seadusi? Te tahate erivolituste seadust, et kontsentreerida võimu,“ süüdistas üks opositsiooniliidritest Julio Borges enne hääletust tšavistidest parlamendi liikmeid. „Tegelikkuses on selle majanduskriisi allika nimi Nicolás Maduro.“

Presidendi korruptsioonivastase sõja sihtmärkideks on olnud opositsiooni nõunik, keda süüdistati transvestiitidest prostituutide võrgustiku juhtimises ning parlamendi liige, kellelt võeti puutumatus riikliku staadioni väidetava halva juhtimise eest.

Siiski on maha võetud ka tuntud sotsialistist linnapea, Hiina finantseeritud riikliku investeerimisfondi juhid ja riikliku rauamaagikaevandusfirma juht.

Oponentide sõnul peaks Maduro jahtima kindraleid ja teisi kõrgeid ametnikke, keda nad süüdistavad Venezuela muutmises Colombia narkootikumide peamiseks kaubateeks. Valitsus eitab seda ja väidab, et narkootikume tabatakse üha rohkem.

Paralleelsed kulutused, mis ei vaja parlamendi heakskiitu, on kasvanud nii suureks, et investorid, näiteks need, kelle käes on Venezuela võlakirjad, on hädas riiklike kulutuste suuruse hindamisega ja peavad tegema oma kalkulatsioone eelarvedefitsiidi kohta.

Ministrid ei ole vastanud korduvatele päringutele eelarveväliste kulumehhanismide kohta, mille hulgas on fond nimega Fonden, kuhu on kantud üle saja miljardi dollari.

Maduro on kahel viimasel nädalal saatnud sõjaväe elektri jaemüügiga tegelevat ettevõtet hõivama ning andnud tuhandetele ettevõtetele käsu alandada hindu. Ettevõtjate sõnul on oht, et see tekitab lähitulevikus veelgi suurema kaupade defitsiidi.

„Inflatsiooni ei saa võita dekreetide, vaid mõistliku majanduspoliitikaga,“ teatas opositsiooniline demokraatlik liit oma avalduses.