Pärast maratonistungit hoolikalt valvatud justiitspalees otsustas kohtunik Susana Barreiros, et 44-aastane López, kes vahistati eelmise aasta veebruaris, oli kolm kuud kestnud vägivalla ja tänavarahutuste õhutaja, vahendab Reuters.

Kuigi López kutsus avalikult üles rahumeelsele vastupanule president Nicolás Maduro valitsusele ning oli trellide taga enamiku rahutuste toimumise ajast, väitis prokuratuur, et tema kõned saatsid välja alateadlikke sõnumeid ja kujutasid endast üleskutset vägivallale.

López saadeti Ramo Verde sõjaväevanglasse 13 aasta ja üheksa kuu pikkust karistust kandma.

„See pole rünnak mitte ainult vabaduse ja seaduslikkuse vastu ... vaid ka provokatsioon Venezuela rahvale,“ ütles opositsioonilise koalitsiooni juht Jesús Torrealba.

López on olnud aastaid üks tuntumaid Venezuela opositsioonitegelasi. Kuni 2008. aastani oli ta pealinna Caracase Chacao linnaosa edukas ja populaarne juht.

Ta on jõukate perekondade võsuke ning Ladina-Ameerika vabadussangari Simón Bolívari õe ja Venezuela esimese presidendi Cristóbal Mendoza otsene järeltulija.

See sinine veri on aga eraldanud teda vaestest ning tema vastasseisule suunatud stiil on tekitanud erimeelsusi mõõdukamate opositsioonitegelastega.