Arstist kolonel Jimenez ütles laupäeval videopöördumises, et sõjaväes on ohtralt rahulolematust de facto ametisoleva valitsusega, sest neid kasutatakse selle võimul hoidmiseks ära, vahendab uudistekanal BBC.

„90 protsenti meist (sõjaväelastest -toim) valdab rahulolematus,“ väitis ta, kutsudes võitluskaaslasi tema eeskuju järgima ja loobuma radikaalsotsialistist riigipea toetamisest, tunnustades presidendina opositsioonilist rahvusassamblee spiikrit Juan Guaidót.

Ta ärgitas neid ka võimaldama riiki siseneda piiril ootaval USA humanitaarabil, mida on elanikel kohapeal hädasti vaja, ent mida de facto president Maduro keeldub üle piiri lubamast, võrreldes seda ameeriklaste sissetungiga.

Õhuväe kindralist Francisco Yanes sai nädala eest esimene kõrgem sõjaväeametnik, kes otsustas radikaalsotsialistist Maduro hüljata pärast seda, kui rahvusvaheline üldsus eesotsas lääneriikidega otsustas viimast enam mitte tunnustada, asudes toetama hoopis rahvusassamblee spiikrit, kes ka ise kuulutas ennast riigipea kohusetäitjaks.

56-aastane Maduro püsibki ametis veel ennekõike sellepärast, et armee seisab jätkuvalt tema taga, ent esimeste mõrade tekkimine kindralite otsuse näol võib olla paljutähenduslik, kui suudab veenda ka nende kolleege samasugust sammu astuma.

Virelevast Venezuelast põgeneb iga nädal juba mitmendat aastat üle piiri teistesse Lõuna-Ameerika riikidesse tuhandeid venezuelalasi, kes ei suuda oma kodumaal elamist jätkata seoses majanduse täieliku kokkukukkumisega, mis tõi kaasa tänaseni jätkuva toidu- ja esmatarbekaupade, sh hädavajalike ravimite pea täieliku puuduse, ning hüperinflatsiooni.