Uus seadus muudab luureorganite ja salapolitseiga koostöö tegemise venezuelalaste jaoks kohustuslikuks. Keeldumise korral ootab 4-aastane vanglakaristus, teatab BBC News.

Seadus lubab julgeolekujõududel tõendusmaterjali koguda ilma kohtuorderita telefone pealtkuulates, samuti võivad võimud kaitseadvokaatide eest tõendusmaterjale varjata, kui seda peetakse rahvusliku julgeoleku huvides olevaks.

Õigusekspertide hulgas on muret tekitanud seaduse osa, mis selgesõnaliselt nõuab kohtunikelt ja prokuröridelt luureorganitega koostöö tegemist.

„Siin on tegemist presidendiga, kes määrab oma dekreediga, et riigi kohtunikud peavad olema valitsuse spioonid,” ütles inimõigusteorganisatsiooni Human Rights Watch Ameerika direktor José Miguel Vivanco.

Konstitutsioonilise seadusandluse eksperdi Alberto Arteaga Sánchezi sõnul nimetab president opositsiooniliidreid pidevalt riigipöörde kavandajateks ja imperialismimeelseteks, mis sunnib kahtlustama, kas seadust ei kasutata relvana opositsiooni vaikima sundimiseks ja hirmutamiseks.

Chávez tegi luureorganites põhjalikud ümberkorraldused, asendades salapolitsei DISIP (Dirección de los Servicios de Inteligencia y Prevención — Luure- ja Preventsiooniteenistuste Direktsioon) ja sõjaväeluure DIM (Dirección de Inteligencia Militar — Sõjaväeluure Direktsioon) Luure Peabüroo ja Vastuluure Peabürooga, mis mõlemad on presidendi kontrolli all.

Siseminister Ramón Rodríguez Chacíni sõnul olid uuendused vajalikud USA vahelesegamise vastu võitlemiseks.