Uurijad palusid kohtul rahuldada taotlus ajakirjaniku vahi alla võtmiseks kaheks kuuks, süüdistades meest katses müüa suures koguses narkootilist ainet. Kohtunik Mihhail Maksimov aga otsustas seesuguse soovi rahuldamisest keelduda, märkides, et kohus valis selle asemel Golunovi tõkendiks koduaresti 7. augustini, vahendab uudistekanal BBC.

36-aastase uuriva ajakirjaniku seljakotist tuli süüdistuse kohaselt välja 3,65 grammi uimastit mefedroon ja korterist veel 5,42 grammi kokaiini. Tema tööandja uudisteportaali Meduza peatoimetaja Ivan Kolpakov usub, et tegemist oli võimude lavastusega, lõpetamaks neile ebasobivatel teemadel kirjutava ajakirjaniku töö.

Ka kahtlustatav ise ütles kohtule, et ta ei ole kunagi tarvitanud ega äritsenud narkootiliste ainetega. „Ma ei ole milleski süüdi,“ väitis ta. „Olen valmis tegema koostööd juurdlusega, kui see järgib ausa mängu reegleid.“

Operatsiooni käigus peksti Golunov politseinike poolt läbi: mehe sõnul löödi teda korduvalt rusikaga pähe, tema otsas talluti ja ta lohistati mööda maad politseiautosse. Advokaatide sõnul kahtlustatakse Golunovil ajupõrutust ja kahe ribi murdmist.

Tema kinnipidamise vastu avaldas meelt hulk ajakirjanikke, kelle arvates pole süüdistustel alust ja võimude eesmärk on meest ja tema kolleege heidutada ja karistada kõrgetasemelise korruptsiooni kajastamise eest. 70 000 inimest andis kohtuprotsessi eel ka allkirja, nõudes ajakirjaniku vabastamist.

Meduza on venekeelne uudisteportaal peakontoriga Riias.