Meeleavaldused leiavad aset 43 regioonis üle kogu Venemaa, suurim neist Peterburi lähistel, edastab uudistekanal BBC.

Veokijuhid nõuavad novembri keskel kehtima hakanud uue teemaksu kohest tühistamist ja on pidanud kõnekoosolekuid või blokeerinud maanteid Peterburist ja Jekaterinburgist alates kuni Vologda, Nižni Novgorodi, Brjanski ja Smolenskini.

Veokijuhtide pahameele on esile kutsunud kilomeetrimaks, mille Moskva on alates 15. novembrist üle 12 tonni raskustele veokitele föderaalmaanteede kasutamise eest kehtestanud. Kuni veebruarini tuleb veokitel maksta sõidetud kilomeetri eest kaks eurosenti (1,53 rubla), pärast seda kaks korda rohkem ehk neli senti (3,06 rubla).

Võimude põhjendus, et raha läheb tarvis teede korrashoiuks, on autojuhtidel harja punaseks ajanud. Teede korrashoiuks kogutakse niigi juba kütuseaktsiisi ja veoki eest tuleb aastas maksta umbes 450 eurot transpordimaksu.

Veokijuhtide nördimus ei tulene ainult maksust, vaid ka sellest, kuidas seda kogutakse. Nimelt on see ülesanne antud Vene presidendi Vladimir Putini lähimate toetajate sekka arvatava Rotenbergi oligarhidedünastia ettevõttele, mis pistab „teenuse” eest 20% maksust oma tasku.

See tõsiasi on andnud veokijuhtide meeleavaldustele poliitilise varjundi, sest nad väljendavad vastuseisu sellele, et Kremliga seotud oligarhe tavainimeste arvel nuumatakse. Oletatavasti on Venemaal umbes kaks miljonit veoautojuhti, mis pole niisama ignoreeritav jõud.