Tänavatele toodi meeleavalduste eel hulgaliselt märulipolitseinikke, sest linn keeldus, nagu juba tavaks on saanud, andmast luba valitsusvastase aktsiooni korraldamiseks, vahendab uudistekanal BBC.

Täna pärastlõunal veel enne aktsiooni algust pidas Moskva politsei teiste seas kinni prominentse opositsiooniaktivisti Ljubov Soboli. Hilisemal jalutuskäigul, milleks opositsioon üritust keelu tõttu kutsus, võeti kinni veel vähemalt 600 inimest, sh mitu ajakirjanikku.

31-aastane Sobol on ka üks neist, kel tuleb linnaduuma valimistelt kõrvale jääda.

Et pealinlasi protestiaktsioonidelt eemale peletada, kasutas politsei valjuhääldite abi, mille kaudu hoiatati võimude kohaloleku eest. „Austatud kodanikud, õiguskaitseorganid töötavad teie turvalisuse tagamiseks,“ kaikus üle linna naise hääl, kes sõnas, et korrakaitsejate hulgas on ka „sõjaväelasi - meie poegi“.

Alles eelmisel nädalal kasutas politsei meeleavaldajate vastu jõudu tavapärasest enam ja vahistas ametlikel andmetel 1074 inimest, infogrupp OVD-Info teatel aga umbes 1400 inimest.

USA ja Euroopa Liit mõistsid nädalavahetusel rahumeelsete meeleavaldajate kinnipidamise ja politseinike ebaproportsionaalse jõukasutuse tõsiselt hukka.

Vene president Vladimir Putin sukeldus aga meeleavalduse päeval allveekapsliga Soome lahes Suursaare juures 50 meetri sügavusele merepõhja, tutvumaks 1942. aastal uputatud allveelaeva Štšuka-308 vrakiga.


Opositsioonijuht Aleksei Navalnõi viibib juba teist nädalat trellide taga meeleavalduse korraldamise eest ning toimetati esmaspäeval haiglasse seoses allegrilise lööbega, mis mehe juristi sõnul tekkis mürgitamise tagajärjel. Tema tervislik seisund tunnistati heaks ja ta toimetati juba kolmapäeval vanglasse tagasi.

Valimiskomisjon otsustas eelmise kuu algul, et opositsioonilisi kandidaate valimistele tänavu ei lubata, hoolimata sellest, et neil õnnestus koguda vajalik arv allkirju oma kandidatuuri ülesseadmiseks. Opositsiooni teatel ei ole Vladimir Putini valitsuse väide nende allkirjade võltsimisest tõene.

Moskva linna duuma valitakse 8. septembril.