Pea täielikult Kremli-meelsete saadikutega mehitatud duuma jättis tähelepanuta rahvusvahelised protestid seaduse vastu ning hääletas 376 poolt- ja 10 vastuhäälega selle jõusse, teatab The Telegraph.

Tänu USA ägedale survele jäeti seaduseelnõust välja paragrahv, millega oleks riigist välja saadetud rahvusvahelised inimõiguste organisatsioonid nagu Amnesty International ja Human Rights Watch.

Samas ütleb seadus, et riik võib lõpetada oma territooriumil selliste organisatsioonide tegevuse, mis sekkuvad Venemaa suveräänsusesse, ühtsusesse või kultuuripärandisse.

Human Rights Watch liige Diederik Loman küsib, kas järgmine kord, kui organisatsioon kritiseerib Vene vägede tegevust Tšetšeenias, leitakse, et nad ohustavad Venemaa suveräänsust ja ühtsust.

Uue seaduse kohaselt võib riigi poolt loodud agentuur sulgeda oma suva järgi ükskõik millise kodumaise mittetulundusühingu, varem kuulus see õigus vaid kohtule. Taolisi ühinguid on Venemaal praegu umbes 300 000. Uue agentuuri kätte läheb ka MTÜ-de registreerimine ning järelevalve nende üle.

Kriitikute sõnul on uue ametiasutuse võim nii piiramatu ja uus aruandlus ning bürokraatia sedavõrd suur, et enamik kodanikeühendusi sureb lihtsalt välja.

Peale meedia saamist enda kontrolli alla, endale sobiva parlamendi valimist ning kohalike võimuesindajate allutamist Kremlile on Putini-Venemaal kodanikeühendused viimane sõnavabadust ja demokraatiat kaitsev liin.