Venemaa lõunaosas laupäeva hommikul toimunud kolmes autopommiplahvatuses sai 21 inimest surma ning 140 vigastada, teatasid ametlikud allikad.

Vene ametiisikud tõttasid plahvatusi tšetšeenide süüks ajama ning president Vladimir Putin lubas süüdlastele karmi karistust.

“Nende jõhkrate mõrvade korraldajate ja toimepanijate leidmiseks ja karistamiseks võetakse kõige karmimad meetmed,” sõnas Putin, avaldades ühtlasi kaastunned ohvrite omastele.

Mineralnõje Vodõ linnas toimunud autopommiplahvatuses hukkus vähemalt 19 inimest ja üle saja sai vigastada. Tšerkesskis hukkus plahvatuses kaks miilitsat, Jessentuki linnas sai aga autopommi lõhkemisel viga ligi 20 inimest.

Tšetšeeniaga piirneva Stavropoli krai Mineralnõje Vodõ linna keskturul plahvatas sõiduauto Lada, teatas kohalik miilits.

Umbes kell 10 hommikul toimunud plahvatuses hävis veel mitu autot ning purunesid ümberkaudsete hoonete aknad. Verised surnukehad, neist mitmed tükkideks rebitud, lebasid ümberpiiratud sündmuskohal veel mõnda aega.

Naabruses Karatšai-Tšerkessia vabariigi pealinna Tšerkesski piiril hukkus kaks miilitsat, kes üritasid kahjutuks teha kontrollpunktis ühe auto bensiinipaagi küljest leitud lõhkeseadeldist.

Autot juhtinud mees peeti kinni, väidetavalt oli ta teel kesklinna, et auto seal õhkida.

Veel vähemalt 11 inimest sai viga Jessentukis liiklusmiilitsa jaoskonna lähistel toimunud plahvatuses, teatas Reutersile kohaliku miilitsa esindaja. Plahvatuses hävis ka mitu sõidukit.

Putini erisaadik Kaukaasias Viktor Kazantsev märkis, et plahvatustes on viga saanud kokku 142 inimest, kellest 40 seisund on raske.

Kõik kolm pommi plahvatasid väikeste vahedega. Lõuna-Venemaal on plahvatusi toimunud varemgi, võimud on rünnakuid seostanud tšetšeeni iseseisvuslastega.

Laupäevaste plahvatuste eest keegi vastutust ei võtnud, ametiisikud aga viitasid taas tšetšeenidele. Tšetšeenide veebileht Kavkaz.org teatas plahvatustest, kuid täpsemalt neid ei kommenteerinud.

President Vladimir Putin kutsus seoses toimunuga kokku julgeolekuülemad ning saatis Kaukaasiasse Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) juhi Nikolai Patruševi.

“On selge, et tegemist oli terroriaktidega,” sõnas Putinit nõustava Julgeolekunõukogu juht Sergei Ivanov. Süüdi on Ivanovi sõnul tšetšeenide relvarühmitused, kes “kasutavad terroriaktide taktikat, ning mitte üksnes Tšetšeenia territooriumil”.

Venemaa president Vladimir Putin avaldas sügavat kaastunnet laupäeval toimunud plahvatustes hukkunute omastele. Nagu teatati laupäeval agentuurile Interfax presidendi pressiesindusest, on öeldakse Putini telegrammis muu hulgas: “Taas on voolanud veri, taas on langenud julmade terroriaktide ohvriteks rahulikud elanikud. Rakendatakse kõige karmimaid abinõusid, et maksimaalselt lühikese ajaga leida ja karistada nende alatute mõrvade tellijaid ja täideviijaid.”

Vene siseminister Vladimir Rušailo teatas laupäeval, et viimase nädala jooksul on võimud tabanud mitu gruppi, kes kavatsesid panna riigi eri piirkondades toime terroriakte. Rušailo rõhutas, et niisuguste aktide ärahoidmiseks on tehtud ja tehakse ennetustööd vastavalt operatsiooni Vihr-antiterror kuuendale etapile, mis algas 19. märtsil.

Tema sõnul on laupäeval Põhja-Kaukaasias toimunud kolme plahvatuse uurimisele kaasatud kõik õiguskaitseorganid, kes töötavad tugevdatud režiimil. Suur grupp siseministeeriumi, Föderaalse Julgeolekuteenistuse ja muude jõustruktuuride keskaparaatide töötajaid on saadetud Stavropoli kraisse, kus nad osalevad plahvatuste uurimises. Siseminister ütles, et miilits töötab tugevdatud režiimil kogu Venemaal, sealhulgas ka Moskvas.

Tšetšeenia prokuratuuri töötajad vahistasid pühapäeval Groznõis kolm meest, keda kahtlustatakse plahvatuste korraldamises Lõuna-Venemaal Mineralnõje Vodõs ja Jessentukis.

Prokuratuuri esindajate sõnul on uurijad tuvastanud kinnipeetute seotuse mullu sügisel Pjatigorskis ja Nevinnomõsskis toimepandud analoogsete terroriaktidega.

Kinnipeetud on asunud tunnistusi andma, teatati prokuratuurist.