Viimased marssisid Habarovski piirkondliku valitsuse juurde, hüüdes president Vladimir Putini vastaseid loosungeid, vahendab uudistekanal BBC.

Habarovski kuberner Sergei Furgal peeti kinni neljapäeval, kui talle esitati süüdistus, mille kohaselt käskis ta 15 aastat tagasi tappa mitu ärimeest.

Furgal alistas kaks aastat tagasi toimunud piirkondlikel valimistel Putini Ühtse Venemaa partei kandidaadi.

Tema erakonda, Venemaa ultranatsionalistlikku Liberaaldemokraatlikku Parteid peetakse Kremlile lojaalseks.

Kuid analüütikute sõnul nähti Furgali võitu löögina Ühtse Venemaa haardele regioonide üle, samal ajal kui temast on saanud Kaug-Idas populaarne tegelane.

Habarovski meedia ja opositsiooni hinnangul oli meeleavaldajate arv 600 000 elanikuga linnas vahemikus 5000 kuni 40 000.

Opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi piirkondlik kontor kirjeldas peaaegu neli tundi kestnud meeleavaldust "meie piirkonna absoluutse rekordina ja ainulaadse ühiskonna ühtsuse näitena".

Videotel oli näha meeleavaldajaid hüüdmas loosungeid nagu "Vabadus!", "Putin on varas" ja "Putin, astu tagasi".

Mitmed teised piirkonna linnad korraldasid väiksemaid proteste. Teadaolevalt politsei ei sekkunud ega võtnud kedagi vahi alla.


Võimud arreteerisid Furgali 9. juulil ja ta viidi Moskvasse. Päev hiljem määrati ta kohtuprotsessile eelnevaks kaheks kuuks vahi alla.

Teda süüdistatakse kahe mõrva ja ühe mõrvakatse korraldamises ärimeestele aastatel 2004–2005 ning teda võidakse süüdimõistmisel karistada kuni eluaegse vangistusega.

Furgali kinnipidamine on süvendanud hirmu opositsiooni mahasurumise ees pärast eelmisel nädalal toimunud hääletust põhiseaduslike reformide heakskiitmise üle, mis võimaldab Putinil taotleda veel kaht ametiaega.

Alles teisipäeval esitati Venemaa kosmoseagentuuri ametnikule ja endisele ajakirjanikule Ivan Safranovile süüdistus riigireetmises pärast kahtlustusi, et ta oli edastanud ühele NATO riigile riigisaladusi.