Seadusega kehtestatakse Vene Föderatsiooni kodakondsuse saamise lihtsustatud kord välisriikide kodanikele ja kodakondsuseta isikutele, kes tunnistatakse vene keele kandjateks. Vene keele kandjateks tunnistatakse isikud, kes valdavad vene keelt ja kasutavad seda regulaarselt perekonna- ja olme-, ühiskondlikus, kultuurilises ning teistes sfäärides. Sealjuures peavad nende sugulased otseses päritoluliinis või nemad ise olema varem olnud alaliselt elanud Vene Föderatsioonis, sealhulgas territooriumidel, mis on kuulunud Vene impeeriumi ja Nõukogude Liitu, tingimusel, et loobutakse olemasolevast välisriigi kodakondsusest või et välisriigi kodakondsus puudub, vahendab UNIAN.

Välisriigi kodakondsusest loobumine annab Venemaal elavatele välismaalastele õiguse saada Vene Föderatsiooni pass lihtsustatud korras, võtmata arvesse selliseid tingimusi nagu katkematu elamine Vene Föderatsiooni territooriumil viie aasta jooksul, kui on olemas elamisluba ja kinnitus vene keele valdamise kohta vajalikul tasemel.

Lisaks sellele kehtestatakse sellistele kodanikele uued alused viisade väljastamiseks eesmärgiga vene keele kandjateks tunnistatud isikutele lihtsustatud korras kodakondsus anda. Sellesse kategooriasse kuuluvatele kodanikele antakse viisa aastaks. Vene keele kandjaks tunnistatud isikutele pikendatakse Vene Föderatsiooni territooriumil viibimise ajutist tähtaega juhul, kui neilt on saadud avaldus Vene kodakondsuse või elamisloa saamiseks. Elamisluba antakse sellele inimeste kategooriale kolmeks aastaks, võtmata arvesse tingimust, et enne peab saama ajutise elamisloa ja sellega seotud aastast paiksustsensust, kuid see tühistatakse juhul, kui isik ei ole kahe aasta jooksul Venemaa kodakondsuse saamise avaldust esitanud.