Venemaa föderaalne massimeedia järelevalveorgan Roskomnadzor on teatanud, et seadus on mõeldud „populaarsete veebilehtede anonüümsusest vabastamiseks“. Tuntud blogipidajad väidavad, et see on järjekordne samm vaba eneseväljenduse mahasurumiseks ning seda hakatakse kasutama režiimi kriitikute vastu, kirjutab Guardian.

Seadus näeb ette, et iga veebilehe haldaja, mille postitusi loeb igapäevaselt rohkem kui 3000 inimest, peab kirjutisi avaldama õige nime all ja registreeruma nõudmise korral võimude juures. Populaarsetele blogipidajatele kehtestatakse samad standardid kui massimeediale. Neil keelatakse valeinformatsiooni avaldamine ja ebatsensuurne keelekasutus, kuigi samu õigusi neile ei anta. Rikkumise eest saab kuni 50 000 rubla (umbes tuhat eurot) trahvi ja võidakse kanda musta nimekirja.

Vene võimudel oli 2013. aasta seaduse järgi juba varem voli veebilehti sulgeda ekstremismile või massirahutustele õhutamise eest. Märtsis blokeeris Roskomnadzor kolm opositsioonilist uudisteportaali ning opositsionäär Aleksei Navalnõi blogi LiveJournalis.

Populaarne blogipidaja ja meediaettevõtja Anton Nossik nimetas blogipidajate seadust põhiseadusevastaseks ning väitis, et see on mõeldud režiimi kriitikute hirmutamiseks.

„See on mõeldud olukorra loomiseks, kus suur vend jälgib sind,“ ütles Nossik. „Sa oled nimekirjas, sind jälgitakse, vaadeldakse, sulle tehakse märkusi ja võidakse isegi määrata kriminaalkaristus, kui sa otsustad sõna võtta.“

Teine tuntud blogipidaja Leonid Kaganov ütles ajakirjale Afiša, et seadus on järjekordne katse siirdada regulatsioonivolitused kohtusüsteemilt tundmatutele ametnikele ning viia võimude suhted kodanikega varjumaailma.

Blogipidajad on kurtnud ka selle üle, et uue seaduse tekst on liiga ebamäärane ning imestanud, kuidas loodab Roskomnadzor kõiki blogipidajaid jälgida ja kõiki nende lugajaid usaldusväärselt üle lugeda.

Roskomnadzori asejuht Maksim Ksjonzov pakkus hiljuti, et seadust rakendatakse selektiivselt. „Kui sa paned üles kiisupilte, räägid tsiviliseeritud moel ega avalda salastatud informatsiooni, ei pruugita sult kunagi registreerimist nõuda, olgu su igapäevane publik kas või miljon külastajat,“ ütles Ksjonzov.