Üritusest, millel skandeeriti keskvõimude ja president Vladimir Putini vastaseid loosungeid, võttis korraldajate sõnul osa üle 50 000, kohalike võimude teatel vähem kui 10 000 inimest, vahendab Reuters.

Aktsioon möödus rahumeelselt ja kedagi kinni ei peetud, teatas Habarovski linnavalitsus.

Habarovski krai kuberner Furgal vahistati 9. juuli hommikul oma kodu juures Habarovskis. Teda süüdistatakse ärimeeste mõrvade korraldamises aastatel 2004-2005. Sama juurdluse raames on vahistatud veel neli inimest. Furgal ei ole oma süüd tunnistanud. Uurimiskomitee nimetas Furgali vahistamist Kaug-Ida dekriminaliseerimiseks.

Juhul, kui mees mõistetakse süüdi, võidakse teda karistada kuni eluaegse vangistusega.

2018. aastal võitsid niinimetatud „süsteemse opositsiooni” kandidaadid regionaalvalimistel Kremli kandidaate. Üks neist oli ka LDPR-i esindav Furgal. LDPR-i esimees Vladimir Žirinovski teatas riigiduumas, et Vene võimud on hakanud tegutsema „nagu Stalini ajal”, ja ähvardas oma fraktsiooni parlamendist välja viia.

10. juulil jäeti Furgal kaheks kuuks vahi alla. Pärast seda toimusid Habarovski krais sanktsioneerimata meeleavaldused Furgali toetuseks, millest võtsid osa kümned tuhanded inimesed.