Allikate sõnul opereerivad Süürias süsteemi Pantsir-S1, NATO koodnimega SA-22 tõenäoliselt Vene sõjaväelased.

Venemaa on ka varem saatnud Süüriasse sama õhutõrjesüsteemi. Nüüd on aga kavas saata sama süsteemi uuem versioon.

Süüria võimud ei olnud kuulujutu kommenteerimiseks kättesaadavad.

USA on juba mõnda aega koos Euroopa liitlaste, Türgi ja Jordaaniaga korraldanud Süürias õhurünnakuid terroriorganisatsioon Islamiriigi vastu. Taolise õhutõrjesüsteemi Süüriasse viimine teeb USA võimud murelikuks.

Ameeriklaste sõnul viivad venelased Süüriasse oma vägesid ja sõjatehnikat, kuigi venelaste eesmärgid pole selged. Liibanoni allikate teatel on Vene üksused alustanud Süürias sõdimist oma pikaajalise liitlase al-Assadi poolel.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov on tunnistanud Süüria aitamist sõjatehnika ja instruktoritega, kes õpetavad sõjatehnika kasutamist.

Võimeka õhutõrjesüsteemi Süüriasse saatmine ei paista olevat seotud mässulistevastase võitlusega, sest ei Islamiriik ega ükski teine paljudest Süüria mässulistest rühmitustest ei oma õhujõude.

Lavrov ütles, et Venemaa ja Pentagoni vahel on vaja koordineerida tegevust Süürias, et vältida "soovimatuid vahejuhtumeid".

Al-Assadi leer on praeguseks alla jäämas peale nelja-aastast verist kodusõda, mille käigus on hukkunud 250 000 inimest ja pool riigi elanikkonnast on põgenikud kas riigi sees või naaberriikides.

SA-22 saabumine võib teha murelikuks ka iisraellased. Kui süsteemi jäävad kasutama venelased või ka süürlased, siis ei pruugi Iisrael midagi teha, aga kui Süüria prooviks anda seda Liibanoni terroriorganisatsioon Hezbollah kätte, siis võib oodata Iisraeli jõulist reaktsiooni.