Välisminister Reinsalu ütles nimelt pühapäeval Delfile, et on sügavalt mures Moskvas toimuva pärast, kus ametivõimud vahistavad vabade valimiste eest protestijaid ja kasutavad nende peal vägivalda.

„Hindame Eesti välisministri huvi meie riigi sisepoliitiliste sündmuste vastu, sh nende vastu, mis seonduvad eelseisvate Moskva linnaduuma valimistega,“ kirjutas Venemaa diplomaatiline esindus Tallinnas oma Facebooki kontol.

„Ühtlasi loodame, et Eesti jälgib ka rahvusvaheliste organisatsioonide arvukaid soovitusi hääleõiguse andmise kohta 75 000 nn mittekodanikule, eriti arvestades OSCE (Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon) ja ODIHR (demokraatlike institutsioonide ja inimõiguste büroo) seisukohta riigikogu märtsikuiste valimiste kohta, anda määratlemata kodakondsusega isikutele valimisõigus.“

Välisminister Reinsalu leidis nädalavahetusel, et Venemaa võiks oma põhiseadusest kinni pidada.

"Olen väga mures Moskvas toimuva üle, kus on kinni peetud enam kui 1000 rahumeelset protestijat, kes avaldasid meelt vabade ja ausate valimiste tagamiseks septembris," ütles Reinsalu pühapäeval Delfile.

"Need kinnipidamised, ebaproportsionaalne jõu kasutamine rahumeelsete meeleavaldajate vastu ja viimastel päevadel toimunud opositsioonipoliitikute survestamine arreteerimiste ja politseireidide näol õõnestavad sügavalt põhivabadusi, mis on kirjas Vene Föderatsiooni põhiseaduses: sõnavabadus ning kogunemis- ja ühinemisvabadus. Kutsun Venemaad üles neist kinni pidama," ütles Reinsalu.

"Loodan, et Vene Föderatsiooni ametivõimud järgivad oma kohustusi oma kodanike ja rahvusvaheliste organisatsioonide (nagu OSCE) ees ning tagavad septembris vabad ja ausad valimised."