Washingtonis USA ametiisikutega kohtunud Ivanov rõhutas, et Venemaa on valmis USA-ga “terrorivastases sõjas” koostööd tegema.

“Me peame külma sõja aegsetest stereotüüpidest loobuma. On tulnud aeg astuda uus otsustav samm ja alustada strateegilise vahekorra ehitamist,” ütles ta.

USA ei ole Venemaalt seni veel palunud sõjalist abi ega ka luba kasutada sõjaväebaase Kesk-Aasia riikides, kuid mõlemad pooled on valmis ulatuslikuks terrorivastaseks koostööks, ütles Ivanov ajakirjanikele.

“Olen öelnud, et rahvusvahelise terrorismi vastu võideldes ei saa välistada mingeid vahendeid, sealhulgas ka jõudu. Samal ajal pole me USA-ga veel mingeid konkreetseid samme arutanud,” ütles ta.

Venemaa on selgelt mõista andnud, et ei püüa takistada USA koostööd endiste Nõukogude Liidu vabariikide Tadžikistani, Usbekistani ja Türkmenistaniga, ütles USA välisministeeriumi kõrgem ametnik.

Ivanovi ning USA presidendi George W. Bushi ja välisminister Colin Powelli kohtumiste ametlik eesmärk oli ette valmistada Bushi ja Vene presidendi Vladimir Putini oktoobrikuu tippkohtumist Shanghais ja Putini novembrikuist Washingtoni-visiiti. Kohtumise peateemaks oli plaanitud raketitõrjeküsimused, kuid need tõrjus kõrvale arutelu terrorivastase võitluse üle.