Tänapäevastest poliitikutest on mainitud kommunistide juht Gennadi Zjuganov ja erakonna LDPR esimees Vladimir Žirinovski. Süsteemiväliseid poliitikuid ei mainita üldse.

Õpik peaks kavakohaselt lõppema 2012. aastaga, kui kolmandat korda valiti presidendiks Vladimir Putin. Varem teatati, et õpikus käsitletakse sündmusi kuni 2000. aastani.

Vedomosti teatel lisati õpiku uuendatud kontseptsiooni naftafirma JUKOS endine juht Mihhail Hodorkovski, kelle nime seal varem ei esinenud.

25. septembril algas uue õpiku kontseptsooni arutelu ametkondades. Esimesena uuris seda Venemaa teaduste akadeemia ajaloo- ja filoloogiateaduste osakonna büroo. Protseduur jätkub kuni 1. novembrini, kui õpik peaks valmis olema.

2013. aasta suvel avaldati ajaloolis-kultuuriline standard, mille alusel õpiku kontseptsioon valmib. Selles on loetletud peamised ajaloolised isikud ja tähtsamate sündmuste daatumid. Dokumendis rõhutatakse patriotismi, kodanikutunde ja rahvustevahelise tolerantsuse kasvatamise vajadust.

Venemaa ajaloo ühing avaldas eraldi nimekirja 31 keerulisest küsimusest, millega õpiku koostamisel on kokku puututud. Nende hulgas on näiteks üheparteilise diktatuuri ja Stalini ainuvalitsemise põhjused, tagajärjed ja hinnang ning Venemaa 2000. aastate majanduse ja poliitilise süsteemi stabiliseerimise põhjused, tagajärjed ja hinnang.

Õpiku koostamiseks andis 2013. aasta veebruaris käsu Putin. Töö käib riigiduuma spiikri, Venemaa ajaloo ühingu esimehe Sergei Narõškini juhtimisel.