“(Selle ettepaneku) autorid peaksid olema teadlikud selle absurdsusest,” ütles välisministeeriumi pressiesindaja Jevgeni Voronin kolmapäeval agentuurile Interfax.

“Venemaal on õigussüsteem olemas ning mitte keegi ei saa teda ilma jätta suveräänsest õigusest oma territooriumil ise kohut mõista,” ütles Voronin.

Ministeeriumi esindaja lisas, et projektis ei arvestata paranenud olukorda vabariigis ega “edusamme, mida oleme teinud rahumeelse lahenduse leidmiseks Tšetšeenias.”

Euroopa Nõukogu teatas teisipäeval, et kaalub endise Jugoslaavia sõjaroimi uuriva rahvusvahelise kriminaaltribunali laadse kohtu moodustamist ka Tšetšeenias.

EN-i Parlamentaarse Assamblee juriidiliste ja inimõigusküsimuste komitee andis välja resolutsioonikavandi, milles seisis: “Peamine põhjus, miks nii Vene sõdurid kui tšetšeeni võitlejad jätkavad nende kuritegude toimepanekut, peitub selles, et nad pääsevad peaaegu alati karistusest.”

“Kui pingutusi inimõigusrikkujate kohtu ette toomiseks ei suurendata ja Tšetšeeni Vabariigis püsib karistamatuse õhkkond, siis peaks rahvusvaheline üldsus kaaluma tribunali moodustamist, et uurida sõjakuritegusid ja inimsusvastaseid tegusid Tšetšeeni Vabariigis,” kõlab resolutsioonikavand.

Parlamentaarne Assamblee arutab resolutsiooniprojekti 31. märtsist 5. aprillini toimuval plenaaristungil.

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee võib oma plenaaristungitel esitatud resolutsioonikavandeid muuta või osaliselt või täielikult tagasi lükata.