Kõik sai alguse USA-s Vene spioonina paljastatud FBI kõrgest agendist Robert Hanssenist. Lõppeval nädalal teatas USA, et saadab spionaažis kahtlustatuna välja 51 Vene diplomaati, Venemaa vastas nelja ameeriklase kohese väljasaatmisega, nõudes 46 diplomaadi lahkumist suveks.

Lisaks tõi Moskva päevavalgele asjaolu, et USA suursaadik rendib Moskva eliitlinnajaos paleetaolist nn Spaso villat, makstes selle eest aga Nõukogude-aegse lepingu alusel vaid 72.500 rubla (43.500 Eesti krooni) aastas, mis teeb kuuüüriks ligikaudu 210 dollarit.

Omal ajal, mil dollari “kurss” oli umbes 60 kopikat dollari eest, oli tegemist soliidse summaga. Hilisem inflatsioon on üüri muutnud naeruväärseks, 1985. aastal 20 aastaks sõlmitud lepignut keelduvad aga ameeriklased muutmast.

Asevälisminister Ivan Sergejev sõnas agentuurile Interfax, et USA-lt kavatsetakse saamata üüri katteks välja nõuda 6 miljonit dollarit, Washington ei kavatse aga midagi maksta.

Sergejev märkis, et kui USA paremat ettepanekut ei tee, annab Moskva asja rahvusvahelisse vahekohtusse.

Interfaxi andmeil viivitasid ameeriklased 1993. aastal korra üüri tasumisega ning Moskva katkestas lepingu. Seda ameeriklased aga ei tunnustanud ning jätkavad endiseid makseid.

Diplomaatilisi varasid haldav riigifirma on tasutud summad saatkonna kontole tagasi kandnud.

Washington on üüri katteks pakkunud ka Teise maailmasõja aegsete võlgade kustutamist, kuid Moskva peab seda ebaseaduslikuks.

USA saatkonna kommentaare ei ole õnnestunud saada.