Soome ja Venemaa vahel kehtib rahvusvaheline informatsioonivahetusleping, mille kohaselt peavad Vene võimud teatama tuumajäälõhkuja saabumisest Soome lahele. Leping puudutab tuumareaktoreid, sealhulgas ka liikuvaid. Soome kiirgusturvalisuse keskus STUK ei ole aga laeva kohta teadet saanud, teatab YLE Uutiset.

Venemaa on STUK-i esindaja Heikki Reponeni sõnul teatanud tuumajäälõhkuja liikumisest kaheksa riigi merendusvõimudele. Laeva pärast Reponen siiski muret ei tunne, sest selle liikumised on teada.

Vaigatšil on 40 megavatine tuumareaktor. Näiteks Loviisa tuumaelektrijaama reaktorid on 440-megavatised ja Olkiluotosse tuleb 1600 megavatine reaktor.

Norra keskkonnaorganisatsioon Bellona on aga tuumajäälõhkuja kasutamise pärast hapra keskkonnaga Soome lahel mures. Lisaks naftalekke riskile toob see kaasa radioaktiivse lekke riski.

Reponen ei tea, et Soome lahel jää murdmiseks oleks varem vaja läinud tuumajäälõhkujat.

„Need on projekteeritud Põhja-Jäämere oludesse. Peterburis ehitatud laevu on siiski Soome lahel katsetatud,” ütles Reponen.

Reponeni sõnul on risk selles, et reaktor on liikuvas laevas.

„Jäälõhkuja peab vastu pidama löökidele, reaktorisektsioon on eraldatud ja laeva kõikumine on arvesse võetud. Reaktori juhtvardad peavad töötama ka muudes kui ainult püstises asendis,” rääkis Reponen.

Vaigatš on ehitatud Soomes ja reaktor on sellele paigaldatud hiljem Venemaal. STUK on laeva tehnilise poolega kursis, sest paarkümmend aastat tagasi kavatseti laev Soome hooldusse tuua.