Ametivõimude teatel on nad tuvastanud „murettekitavaid ettevalmistavaid samme“, sealhulgas sadadele inimestele mõeldud kokkupandavate majade transportimist Süüria lennuväljale, mis võib viidata, et Venemaa on valmis riiki suunama sõjalist rasketehnikat, ütles USA allikas uudisteagentuurile Reuters.

Anonüümseks jäänud isiku sõnul ei ole Ameerika Ühendriikidel veel selget aimdust, mida Venemaa soovib saavutada, kuid on teada, et Kerry ei jätnud Lavrovile mainimata, milline on Barack Obama administratsiooni positsioon.

USA välisministeerium viitas ajakirjanduses ilmunud väidetele, et Venemaa on alustanud sõjatehnika kibekiiret ladustamist Süürias. „Kerry andis mõista, et kui need väited vastavad tõele, siis selline tegevus võib viia konflikti veelgi tõsisema eksaleerumiseni, veelgi rohkemate inimeste hukkumiseni ja suurendada põgenikevoolu Euroopasse,“ seisis ministeeriumi avalduses.

The New York Timesi teatel on Venemaa saatnud Süüriasse sõjalisi nõunikke ja mobiilse lennujuhtimiskeskuse. Samuti on Moskva teadaolevalt palunud naaberriikidelt luba korraldada Süüria kohal sõjaväelisi lende.

USA julgeolekuallikate sõnul on ebaselge, kas Venemaa kavatseb Süüriasse saata ka maavägesid ja kas Moskva eesmärk on aidata al-Assadit võitluses terroriorganisatsiooniga Islamiriik või valitsusvastaste mässulistega. Kreml on viimase nelja aasta jooksul, mil Süüriat on laastanud verine kodusõda, toetanud järjekindlalt al-Assadi režiimi ja riigi vägesid ka relvadega varustanud.

Lavrov ütles eelmisel kuul, et kui Ameerika Ühendriigid soovivad tõepoolest Islamriigist vabaneda, tuleks neil al-Assadiga koostööd teha. Seni on Valge Maja toetanud valitsusvägede vastu võitlevaid jõudusid.