"Täna tuleb teatada olulisest avastusest: laboratoorse kinnituse leidis esimeste inimeste nakatumine linnugripiviirusega H5N8," ütles Popova telekanalile Rossija 24.

Ta märkis, et äärmiselt nakkav linnugripi tüvi, mis on lindudele surmav, avastati seitsmel inimesel, kes töötasid ühes Lõuna-Venemaa linnukasvatusfarmis, kus taud lindude hulgas mullu detsembris puhkes.

Teadaolevalt tõsiseid tagajärgi nakatunud inimeste tervisele ei tuvastatud ja ühegi neist elu ohus ei ole. "Haigestunud inimesed tunnevad end hästi," lausus Popova.

"Viirus on võimeline levima linnult inimesele, ületades liikidevahelise barjääri. Algse teabe põhjal ei levi nakkus vähemalt selle tüve puhul aga inimeselt inimesele. Aeg näitab, kas ja millal suudavad selle barjääri ületada järgmised mutatsioonid," tõdes Popova.

Tema sõnul tuvastati nakatunud suhteliselt varakult ja see annab võimaluse valmistuda "võimalikeks mutatsioonideks", mis võivad muuta viiruse inimeselt inimesele nakkavaks.

"Tüvede avastamine siis, kui viirusel pole veel võimet liikuda inimeselt inimesele, annab meile kõigile, kogu maailmale aega teha ettevalmistusi võimalikeks mutatsioonideks ning reageerida adekvaatselt ja õigeaegselt," lausus Rospotrebnadzor juht.

Popova sõnul tuleb nüüd välja töötada testimisvõimalused ja vaktsiinid.

"Informatsioon maailma esimesest linnugripi (H5N8) inimesele kandumise juhtumist on juba saadetud Maailma Terviseorganisatsioonile (WHO). Tegime seda paar päeva tagasi, niipea kui olime [uuringute] tulemustes täielikult veendunud," lisas Popova.

Tüve geneetilist materjali analüüsiti linnufarmi töötajatelt võetud proovidest Venemaa riiklikus viroloogia- ja bakterioloogia keskuses Vektor, mis asub Siberis Koltsovos.