Venemaa sõlmis Iraaniga lepingu viie S-300PMU-1 õhutõrjesüsteemi Iraanile müümiseks 2007. aastal, kuid otsustas müügist loobuda selle aasta septembris, sest see oleks ÜRO Iraanile kehtestatud sanktsioonide vastane, teatab RIA Novosti.

„Venemaa otsib Iraani poolt tellitud viiele S-300PMU-1 õhutõrjesüsteemile, mis on väärt 800 miljonit dollarit (8,8 miljardit krooni), ostjat ja Venezuela võib selleks ostjaks saada,” ütles Moskvas asuva rahvusvahelist relvakaubandust uuriva instituudi juht Igor Korotšenko.

Venezuela president Hugo Chávez, kes viibib praegu visiidil Venemaal, on varem teatanud, et Venezuela on huvitatud erinevat tüüpi Vene õhutõrjesüsteemide ostmisest, et luua omale mitmekihiline õhukaitsevõrgustik.

Venezuela on juba Venemaalt ostnud 12 Tor-M1 õhutõrjesüsteemi, hulga ZU-23-2 õhutõrjekuulipildujaid ja Igla-S teisaldatavaid õhutõrjesüsteeme.

Korotšenko ütles, et kui S-300 tehing Venezuelaga teoks saab, maksab Caracas sularahas, mitte ei võta selleks Venemaalt laenu.

Moskva on andnud Venezuelale juba mitu laenu Vene relvastuse ostmiseks, sealhulgas hiljuti 2,2 miljonit dollarit (24 miljonit krooni) 92 T-72M1M tanki, Smertš raketisüsteemide ja muu varustuse ostmiseks.