“Me pole sellise otsusega rahul, kuid ma pean ütlema, et see pole kaugeltki lõplik,” ütles Vene delegatsiooni juht ENPA-s ja riigiduuma väliskomitee esimees Konstantin Kossatšov kolmapäeval Interfaxile.

Ta lisas, et “ei maksa tekkinud olukorda üle dramatiseerida”.

Duumasaadiku väitel ilmutab Läti vene elanikkonna suhtes “topeltlähenemist” ning ENPA eelistab selle probleemi ees silmad sulgeda.

Kossatšovi sõnul teeb Venemaa Euroopa Nõukogule ettepaneku taastada Lätis monitooring vähemusrahvuste olukorra üle ning kavatseb taotleda Läti haridusreformi edasilükkamist 2-3 aasta võrra.

“Meie seisukoht on, et tuleb mitte ainult reform edasi lükata, vaid selle lähtekohad ka põhjalikult ümber vaadata,” toonitas Kossatšov.

ENPA asespiiker, Vene parlamendi ülemkoja väliskomitee juht Mihhail Margelov avaldas omakorda kahetsust selle üle, et monitooringukomisjoni istungile ei kutsutud inimõigustevolinikku Alvaro Gil-Roblesi.

“Härra Robles käis hiljuti Balti riikides, külastas ka Lätit ning tutvus olukorraga kohapeal. Robles on igati arukas inimene ning pädev Läti küsimustes. Kahju, et teda ei kutsutud,” ütles Margelov.