"Kõige esialgsema informatsiooni kohaselt Protonil mehhaanilisi probleeme ei olnud. Rida spetsialiste arvab, et arvatust teisele mootori töörežiimile, mis andis vajalikust suurema impulsi ja viis kanderaketi arvestamata trajektoorile, viisid vead Protoni pardasüsteemis määratud väärtuste programmeerimisel," ütles tundmatuks jääda soovinud allikas Venemaa kosmosetööstusest agentuurile RIA Novosti.

Selle tulemusel kaotas Venamaa kolm navigatsioonisatelliiti, mis kukkusid mitteametlikel andmetel 1500 kilomeetri kaugusele Hawaii saartest Vaiksesse ookeani.

Allika kinnitusel garanteerisid lennuülesande matemaatilise ja loogilise väljatöötamise kanderaketile Proton-M koos sputnikutega GLONASS-M Piljugini-nimelise automaatika- ja aparaadiehituse teadus-tootmiskeskuse spetsialistid. Ettevõtte kodulehel on ka kirjas, et nad tõepoolest vastutavad kanderakettide juhtimise meetodite ja juhtimise algoritmide väljatöötamise eest.

Venemaa kaotas eile üleslennutamisel kolm sputnikut, mis pidid olema viimased Venemaa navigatsioonisatelliitide süsteemis GLONASS. See on analoogiline Ameerika Ühendriikide süsteemile GPS.