Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni 26 liikmesmaa saadikud kohtuvad esmaspäeval ühises nõukogus Venemaaga esimest korda pärast möödunud aasta augustit, kui NATO peatas koostöö seoses Venemaa ebaproportsionaalse jõu kasutamisega Gruusias, vahendab Reuters.

“Jää sulab. NATO-Venemaa nõukogu mitteametlik kohtumine on de facto töö jätkamine, “ütles Rogozin raadiojaamale Ehho Moskvõ.

Tema sõnul ei ole kohtumise päevakorda kokku lepitud. Kui kokkusaamine on edukas, võib sellele varakevadel järgneda välisministrite kohtumine.

Venemaa president Dmitri Medvedev tervitas eile USA kolleegi Barack Obama otsust vaadata üle poliitika Afganistanis ja väljendas valmidust teha koostööd.

Venemaa on NATO jaoks oluline partner turvalise transpordikanali loomisel Afganistani, et vähendada sõltuvust Pakistanist, kus Talibani võitlejad ründavad NATO veokeid.

USA operatsioonide juht Afganistanis ja Iraagis kindral David Petraeus on viimastel päevadel külastanud nelja endist Nõukogude Liidu vabariiki rajamaks turvalist kaubateed.

Rogozini sõnul varastatakse või hävitatakse Venemaa luure andmetel Pakistanis umbes pool NATO transporditavast varustusest.

“Võin täie vastutustundega öelda, et NATO lüüasaamisel Afganistanis suunavad fundamentalistid inspireerituna sellest võidust oma pilgu põhja,” ütles Ragozin.

“Kõigepealt ründavad nad Tadžikistani, siis üritavad murda Usbekistani…kui asjad lähevad halvasti, peavad meie poisid võitlema umbes kümme aastat hästi relvastatud ja organiseeritud islamistidega kusagil Kasahstanis,” rääkis Rogozin.

Nõukogude Liit võitles Afganistanis peaaegu kümme aastat ja tõi oma väed sealt välja 1989. aastal. Rogozin välistas Venemaa üksuste saatmise Afganistani, kuid ütles, et Venemaa peab aitama NATO üksusi ÜRO mandaadi alusel.