NATO ametnike kinnitusel on kavas tuleval kuul toimuval alliansi ja Venemaa kohtumisel arutada president Dmitri Medvedeviga mõningaid NATO-Venemaa ühisoperatsioone, kirjutab The Guardian.

Plaanidest on laual näiteks Venemaa panus helikopterite ja meeskondade näol afgaanidest pilootide treenimisel, võimalik Vene abi Afganistani sõjaväelaste treenimisel ning suurem koostöö narkovastases võitluses ja piirikontrollis.

"Kohtumine võib märkida uut algust NATO ja Venemaa suhetes," ütles NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen. "Loodetavasti lepime kokku mitmes valdkonnas, kus võime edendada praktilist koostööd Afganistanis narko- ja terrorismivastases võitluses."

"Venemaa on tugevalt huvitatud suuremast koostööst ... möödunud detsembris, kui külastasin Moskvat, pakkusin, et Venemaa võiks tarnida Afganistani armeele helikoptereid," märkis Rasmussen.

NATO ametnike hinnangul sobivad Venemaal tehtud helikopterid Afganistani tingimustesse paremini kui Lääneriikide ekvivalendid.

Samas ei ole praeguse seisuga kavas, et Venemaa sõdurid asuksid Afganistas sõdima samal moel kui aastatel 1979-89. "Venemaa sõdureid ei ole kavas taas Afganistani viia. Venelased võivad osaleda helikopteripilootide treenimisel, aga mitte Afganistanis. Minevikus on venelased teinud koostööd narkopolitsei treenimisel väljaspool riiki. Ükski laual olev ettepanek ei sisalda Vene vägede viimist Afganistani," ütles NATO esindaja.

Diplomaadi kinnitusel sõltub Venemaa sõjaväe abi eelkõige Afganistani presidendi Hamid Karzai valitsuse suhtumisest.