Medvedev võitis valimised ülisuure eduga senise presidendi ja peaministri toolile asuva Vladimir Putini soosikuna, vahendab ETV24.

2. märtsil valitud presidendi vannutamine toimub Kremli suure palee kolmes saalis: Andrei, Georgi ja Aleksandri saalides. Põhiseadusega paika pandud korra kohaselt võtavad uue presidendi ametisse nimetamisest osa Föderatsiooni nõukogu liikmed, riigiduuma saadikud ja Konstitutsioonikohtu kohtunikud.

Ametisse astuv president peab oma eelkäijat Vladimir Putinit üheks kõige rohkem teda mõjutanud poliitikuks. Medvedevi sõnade järgi poleks ta praegu president kui poleks olnud Putinit, kirjutab EPL Online.


Ametist lahkuv president on mitmel korral maailma üldsusele teada andnud, et presidendi vahetusega ei muutu Venemaal sisuliselt mitte midagi. “Medvedeviga ei saa lääne partneritel kergem olema kui minuga. Tema leebe välisilme taga peitub kindel ja kõikumatu tahe. Ta on ehtne venelane,” on Putin Medvedevi kohta ütelnud.


Pärast tsaar Nikolai II Venemaa noorimaks liidriks tõusev Medvedev saab endale riigi, kus majandus on päris heas seisus, demokraatia, opositsioonijõudude ja pressivabadusega pole märkimisväärseid probleeme, sest neid praktiliselt ei ole.

Medvedev on lubanud oma eelkäija rada jätkata ja tal on ka olemas kogemus Putini plaanide elluviijana — 1999. aastal tõi just peaministriks saanud Putin Medvedevi Moskvasse oma administratsiooni asejuhiks, presidendiks tõusnud Putin pidas Medvedevit oma kantseleijuhtkonnas, valimiskampaania eesotsas, aga ka Gazpromis.

2005. aastast sai Medvedevist valitsusliige esimese asepeaministri postil. Et Medvedev polnud kunagi võidelnud ühelgi valimisel, rääkimata mõne võitmisest, polnud mingi takistus presidendivalimiste võitmiseks, sest Putin oli ta oma mantlipärijaks välja valinud.

Ennustatakse, et suurimad probleemid uuel presidendil tulevad majandusvallas, sest ajal, kui venemaalaste ootused edule majanduses suurenevad, läheb reaalselt kasv allamäge ja tõuseb inflatsioon.

Kuigi Medvedev on esimene riigipea, kel on võtta kogemus erasektoris töötamisest, pole analüütikud eriti veendunud tema reformimeelsuses.

Kõigele lisaks ei tea keegi päris täpselt, kuidas hakkab toimima kaksikvõim peaministriks astuva ekspresidendi Putiniga.