Vene mereväe ülema abi esimese järgu kapten Igor Dõgalo ütles infoagentuurile Interfax-AVN, et Ameerika poole teele asunud eskaadri koosseisu kuulub Kirov-klassi raketiristleja Pjotr Veliki, suur allveetõrje sõjalaev Admiral Tšebanenko ja nende saatelaevad. Lisaks saadavad neid neli laevavastast helikopterit Ka-27 (NATO nim Helix).

Agentuur märgib, et Vene mereväe ülem admiral Vladimir Võssotski käis enne eskaadri lahkumist baasist laevade valmisolekut isiklikult kontrollimas. Ta külastas Pjotr Velikit ja kuulas Põhjalaevastiku ülema viitseadmiral Nikolai Maksimovi ettekannet eksaadri valmidusest täita etteantud ülesanded.

Venemaa ja Venezuela ühisõppused toimuvad 10. kuni 14. novembrini. Õppuste stsenaarium näeb muu hulgas ette ka ühiseid manöövreid ja päästeoperatsioone.

Dõgalo märkis, et Moskva ja Caracase ühisõppused pole suunatud kolmandate riikide vastu ning ei oma poliitilist alatooni. Need olid kokkulepitud juba juulikuus kahe riigi presidentide kohtumisel ning õppused on osa Vene laevastiku tagasipöördumisest maailma meredele.

Venezuela kaitseminister Gustavo Rangel Briceño ütles eelmisel nädalal, et need sõjaline koostöö Venemaaga aitab Venezuelal seista vastu võimalikule Ameerika Ühendriikidest lähtuvale ohule, vahendab infoagentuur France Presse.

„Me peame olema sellele ohu suhtes valmis,“ ütles Venezuela kaitseminister, kommenteerides Ameerika Ühendriikide 4. laevastiku tegevuse aktiviseerimist Kariibi mere Ladina-Ameerika piirkonnas.

10. septembril saabusid Venezuelasse visiidile kaks Vene strateegilist reaktiivpommitajat Tu-160, mis on võimelised võtma pardale 12 tiibraketti. Pärast õppusi ja Ladina-Ameerika ranniku patrullimist suundusid sõjalennukid tagasi oma Saraatovi oblastis asuvasse baasi.

Visiidi lõpul toimunud pressikonverentsil märkis Venezuela õhuväe ülem Luis José Berroteran, et koostöö Vene kolleegidega oli „viljakandev“ ning, et sellist liitlast nagu Venemaa on väga tore omada.