Elektron peeti kinni laupäeval, kuna kahtlustati, et laeval kasutatakse keelatud püügitehnikat Norra vetes. Alus muutis järsult kurssi ja asus kodumaa poole põgenema, teatab BBC.

Elektroni jälitavad kaks Norra piirivalve laeva ja lennuk, ületamata siiski kahe riigi merepiiri.

Vene kalalaeva asus eskortima allveelaeva vastane hävitaja Admiral Levtšenko, mis hoolitses selle eest, et norralased ei siseneks Vene vetesse.

Elektron peeti kinni Svalbardi saarestikus, mida Norra peab oma veteks. Norra ametnike sõnul kasutas laev keelatud tehnikat ning ületas püügikvooti.

Norralased ei suutnud sundida Elektroni peatuma, kuid õhujõudude poolt visati võrk teisele Vene traalerile Grigori Arlaškinile. Võrk keris ümber laeva sõukruvi ning teine laev on Norra vetes kinni.

Oslo on kurtnud, et Vene ametivõimud ei soovi nendega koostööd teha. Vene välisminister Sergei Lavrov ütles, et Venemaa ei tunnista Norra võimu arktilistes vetes. „Vahejuhtum leidis aset Teravmägede alal, mida Norra pool väidab olevat tema kalakaitse ala. Meie ei ole kunagi nõustunud nende parameetritega, mis Norra on seadnud ühepoolselt,” teatas Lavrov.

Venemaa lubas siiski teisipäeval, et konflikt lahendatakse diplomaatiliselt ning Norra inspektorid vabastatakse.

Norra sõjaväe esindaja John Espen Lien ütles, et Norra merevägi on hoidunud sekkumast halva ilma tõttu. Ta kinnitas, et ei muretse inspektorite pärast, kuid „tuleb tunnistada, et olukord on ebatavaline”.

Norral ja Venemaal on nii maa- kui merepiir Arktikas, vaidlused kalastamisõiguste üle on muutunud aina sagedasemaks.