Sel moel rahuldati lõpuks Romanovite dünastia advokaatide kaebus ja tühistati ülemkohtu kolleegiumi eelmine otsus, et tsaariperekond rehabiliteerimise alla ei kuulu, teatab infoagentuur Interfax.

Romanovite advokaatide arvates represseeriti Nikolai II ja tema lähedasi sotsiaalsetel, religioossetel ja poliitilistel motiividel ning seetõttu kuuluvad nad Vene seaduste järgi rehabiliteerimisele.

Peaprokuratuuri senise arvamuse kohaselt võttis otsuse tsaariperekonna ja nende teenrite maha laskmise kohta vastu kohtuväline organ, seetõttu lükati Romanovite rehabiliteerimise palve korduvalt tagasi.

Suurvürstinna Marija Vladimirovna huvide eest seisev advokaat German Lukjanov märkis, et surmaotsuse tegi kohalik kommunistlik võimuorgan Uurali oblastinõukogu presiidium ning selle kinnitas hiljem Ülevenemaalise kesktäitevkomitee presiidium (kõrgemal seisev parteiorgan).

Endine keiser Nikolai II, tema naine ja nende viis last lasti maha Jekateringurgis asunud insener Ipatjevi maja keldris ööl vastu 17. juulit 1918. Koos tsaariperega hukati veel neli inimest – ihuarst Jevgeni Botkin, toatüdruk, kokk ja lakei. Nende rehabiliteerimise küsimust pole tõstatatud.

Tsaariperekonna jäänused avastati 1991. aastal ning maeti 1998. aastal pidulikult Vene monarhide viimsesse puhkepaika Peeter-Pauli kirikus Peterburis. Aastal 2000 kuulutati nad märtriseisuses pühakuteks.