„Sellele, et need ülesanded on tänapäeva Venemaal aktuaalsed, viitavad etnofoobia stabiilne kasv. See on esmajoones pööratud Kaukaasia rahvaste ja mustlaste vastu,” öeldakse kongressi resolutsioonis BBC Russiani vahendusel.

Ksenofoobia levimise vastu võitlemiseks paneb kongress ette alustada ühiskondlikku diskussiooni, kasvatada lapsi ja noori sallimatuks rassismi vastu, toetada riiklikult rahvuslikke organisatsioone ning teha asjakohaseid tele- ja raadiosaateid. Ajakirjandusüliõpilastele võiks kongressi arvates korraldada spetsiaalseid kursusi, kus räägitaks rahvusküsimuste kajastamisest.

Venemaa rahvaste kongressi korraldas seekord Venemaa mustlaste rahvuskultuuriline autonoomia rahvusvahelise mustlaste päeva puhul 8. aprillil. Enamik arutlusi puudutaski sallimatust ja diskrimineerimist mustlaste suhtes.

„Meie vastu töötab võimas propagandamasin! Mustlased on paljudes Venemaa regioonides saanud tagakiusatud rahvaks. Meie vastu võitlema õpetatakse juba koolipingis,” ütles mustlaste kultuuriautonoomia asepresident Vadim Barijev ja tõi näiteks, et ühes õpikus öeldakse, et kokkupuutel mustlastega võib nakatuda ohtlikesse haigustesse.

„Vaadake neid skinheadide liikumisi, enne uut aastat Moskvas toimunud sündmusi, noori vene rahvusest inimesi, kes peksavad ja tapavad elektrirongides. Ja seda kogu maal ja see ei puuduta loomulikult mitte ainult mustlasi,” ütles Omski mustlaste kultuuriautonoomia juht Andrei Kulinitš.

Levada keskuse küsitluse järgi toetab 58 protsenti Venemaa elanikest ühel või teisel viisil loosungit „Venemaa venelastele”. 1998. aastal oli selle poolt 43 protsenti. 68 protsenti leiab, et võimud peaksid sisserännet piirama ja 56 protsenti peab võimalikuks rahvastevahelise viha tõttu tekkivaid massirahutusi.