Mehitamata veolaev Progress sattus kolmapäeva õhtul mõned minutid pärast MKS/ISSi poole startimist tehnilistesse raskustesse ja kukkus Lõuna-Siberisse alla, vahendab BNS.

"Varustusalus Progress ei jõudnud kavandatud orbiidile, vaid kukkus Altai Vabariigi Tšoiski piirkonda," ütles kohaliku korrakaitseagentuuri allikas uudisteagentuurile Interfax. Kosmoselaeva allakukkumine ei tekitanud purustusi ega toonud kaasa inimohvreid. Kukkumiskoha lähedal puudub inimasustus, lisas allikas.

Veolaeva pardal oli üle 3,5 tonni erinevaid veoseid. Laeva põkkumine jaamaga oli kavandatud 26. augustiks.

Venemaa missioonijuhtimiskeskus kinnitas, et varustuslaeva allakukkumisest hoolimata ei ole vaja ISS-i kuueliikmelist meeskonda evakueerida.

"Loomulikult me uurime olukorda, aga esialgu võib öelda, et see ei ole nii kriitiline, et peaks rääkima ISS-i meeskonnaliikmete enneaegsest tagasitulekust," ütles juhtimiskeskuse pressiesindaja Vladimir Solovjov.

Ka USA kosmoseagentuur NASA ütles, et kosmosejaama meeskonnal on piisavalt toitu ja kütust.

Allakukkumise tõttu tuleb teha mõned muudatused "üleüldises logistikas, kuid sel pole kohest mõju meeskonnale," lisas NASA esindaja Kelly Humphries.

Progress startis Moskva aja järgi kell viis õhtul Kasahstanis asuvalt Bajkongõri (Baikonur) kosmodroomilt.

„See on praktiliselt esimest korda kodumaise mehitatud lennu ajaloos, kus veolaeva start kulgeb ebareeglipäraselt. Midagi sellist pole Progressidega olnud alates 1978. aastast,“ ütles Vene kosmosevaldkonna allikas.