Noskov võttis sõna sõnavabaduseteemalisel rahvusvahelisel konverentsil Põhja-Norras Kirkenesis. Kutsutud kõnelejana süüdistas ta BarentsObserverit Venemaad puudutava valeinfo ja järelduste levitamises, vahendab YLE Uutiset.

BarentsObserver on Norra Barentsi sekretariaadi hallatav uudisteportaal, mis on tegutsenud alates 2002. aastast. Selle tegevust finantseerivad Norra kolm põhjapoolseimat maakonda ja selle toimetus asub Kirkenesis.

BarentsObserver avaldab uudiseid Barentsi mere piirkonnast inglise ja vene keeles. Majandusele, keskkonnale, energiale, julgeolekule, poliitikale ja inimeste otsekontaktidele üle piiride keskendunud asjatundlikult toimetatud portaal on saanud suure lugajaskonna mitmetes riikides.

Noskovi sõnul on BarentsObserver ametliku Norra häälekandja ning see ei tohiks kasutada president Vladimir Putinist rääkides sellist keelt, nagu on kasutanud. Konsuli sõnul oleks õigem nimi portaalile RussiaObserver, sest seal kirjutatakse teistest Barentsi mere riikidest märkimisväärselt vähem kui Venemaast.

Noskov keeldus oma süüdistusi täpsustamast.

BarentsObserveri toimetaja Thomas Nilsen vastas Noskovile, et portaal ei ole Norra valitsuse hääletoru, vaid kolme põhjapoolseima maakonna Nordlandi, Tromsi ja Finnmarki omanduses oleva Barentsi sekretariaadi uudisteportaal. Portaali eesmärk on kajastada Barentsi mere ja Arktika piirkonna arengu kõiki tahke.

Nilsen ütles, et BarentsObserver avaldab hea meelega peakonsul Noskovi arvamusartikli, aga ei hakka kunagi olema Venemaa peakonsuli juhitav.

Noskovi pahameele kutsus ilmselt esile Nilseni hiljuti avaldatud kolumn „Barentsi mere koostöö Putini ohtlikul uuel ajastul“. Nilsen kirjutas, et Putini Krimmi okupatsioonipoliitika seab ohtu ka Barentsi mere koostöö. Nilseni sõnul paljastas Putin oma KGB stiili just Barentsi mere piirkonnas Vene tuumaallveelaeva Kursk õudusunenäoliku õnnetuse järel 2000. aasta augustis.

Nilseni sõnul muutus meedia Venemaa valitsuse Kurski päästeopratsiooni kohta paljastunud valede ja Putini oskamatu infojagamise tagajärjel presidendile ohtlikuks. Peagi hakkas Putin tuba koristama. Kõigepealt võeti kontrolli alla riiklikud telekanalid ja ajalehed ning hiljem on kallale mindud Kremli-vastasteks peetavatele üksikutele ajakirjanikele.