“Meie koos veel rea riikide esindajatega allkirjastasime resolutsiooniprojekti, mis kohustab seiret taastama. Selleks sundis meid Läti võimude suhtumine venekeelsesse elanikkonda, suhtumine vene keelde. Muuhulgas likvideerib Läti haridusseaduse viimane parandus emakeelse õpetuse Lätis elavale mittelätlastest inimestele ning see tähendab, et selle eesmärgiks on vene keele sisuline hävitamine selles riigis,” kinnitas Rogozin neljapäeval Intefaxile.

Valimisliidu Kodumaa (Rodina) üks liidritest lisas, et kohtus selle teema arutamiseks ka Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) esimehe Peter Schiederi ning EN-i peasekretäri Walter Schwimmeriga.

“Mõlemad nad kinnitasid, et meie küsimust arutatakse võimalikult hoolikalt. Muuhulgas on seda kavas arutada ENPA seirekomisjoni istungil, mis toimub 3. märtsil Pariisis,” märkis Rogozin.

Juhul kui komisjon tunnistab Vene poole väited veenvateks, määrab ta selles küsimuses ettekandja ENPA kevadiseks istungjärguks, et seal probleemi sisuliselt arutama hakata.

Vene duumasaadik meenutas, et EN lõpetas Läti seire mõned aastad tagasi.

“Ent Lätil on hetkel omalaadne katseaeg, kui meil õnnestub naasta tema seire taastamise juurde, aga me leiame, et selleks on olemas kõik alused, ning sel juhul saab sellest esimene sedalaadi juhtum EN-is,” kinnitas Rogozin.