„On selgelt näha, et mainitud kohtuotsusel on erakordselt poliitiline tagapõhi ning see ei põhine mitte ajaloolis-õiguslikel tõsiasjadel, vaid ametliku Vilniuse poolt juurutatud „Nõukogude okupatsiooni“ kontseptsioonil,“ ütles Lukaševitš Leedu Delfi vahendusel.

„Arveteõiendamine minevikuga häbiväärse kohtuprotsessi abil eaka ja raskelt haige inimese üle näeb eriti mõnitav välja selle taustal, et nagu on korduvalt viidanud Simon Wiesenthali keskus, pole ükski Leedu kollaboratsionist kandnud teenitud karistust holokausti perioodil sooritatud kuritegude eest. Me osutame ka tulevikus Mihhail Tabakajevile ja teistele endise Nõukogude Liidu õiguskaitseorganite poliitilistel motiividel tagakiusatud veteranidele vajalikku materiaalset ja moraalset abi,“ teatas Lukaševitš.

Kohtumaterjalide järgi osales Tabakajev, kes oli pärast Teist maailmasõda Leedu NSV riikliku julgeoleku ministeeriumi Šakiai maakonna Gelgaudiškise osakonna operatiivtöötaja ja hiljem vanemoperatiivvolinik, kaheksa perekonna küüditamisel. Siberisse saadetute hulgas oli lapsi vanuses kahest kuni viie aastani. Neil õnnestus ellu jääda.

Kohtuotsus ei ole lõplik. 20 päeva jooksul võib selle edasi kaevata Leedu apellatsioonikohtusse.