Venemaal on juba tükk aega probleemiks teadlaste lahkumine välismaale ehk niinimetatud ajude väljavool. Venemaa innovatsiooniprogrammi välja kuulutanud Dmitri Medvedev soovib seda olukorda muuta ja nüüd meelitatakse tippteadlasi ise suure abirahaga, kirjutab YLE Uutiset.

Venemaa on juba möönnud umbes 140 miljonit eurot ehk pea 2,2 miljardi Eesti krooni suuruse summa 40-le peamiselt välismaalt pärit tippteadlasele, sama suur summa ootab veel jagamist.

"Raha ei suundu nendesse valdkondadesse, mis tegelikult toimivad ja mida maaimas hinnatakse, näiteks teaduste akadeemiale. Praegu läheb 80 protsenti teaduste akadeemia eelarvest palkadeks. Raha uurimusteks on vähe," ütles Venemaa Teaduste Akadeemia ametiühingujuht Vjatšeslav Vdov.

Ta kardab ka, et välismaiste kõrgepalgaliste teadlaste tulek Venemaale loob teadlaste vahel hiiglasliku palgaerinevuse. "Loome teadusühiskonnas hiiglasliku tulude erinevuse. Selle tagajärjeks on halb õhkkond. Teadusühiskond, kus on nii suured erinevused sissetulekutes, ei saa toimida efektiivselt," ütles Vdov.

Teadusuuringud on Venemaal keskendunud peamiselt teaduste akadeemiasse ja selle allasutustesse. Ülikoolid on keskendunud seevastu peamiselt õpetamisele. Uue abiraha eesmärk on tõsta teadustöö tasset ülikoolides. Välismaa teadlased rajavad laboratooriumid just ülikoolide juurde.

Uuenduse pooldajate hinnangul on uus abirahasüsteem samm õiges suunas. See toob Venemaa teadusesse läbipaistvust, mille puudumises Teaduste Akadeemiat süüdistatakse.