Tsaari tapmise mälestamine algab täna ühispalvustega, kirikukellade helistamise ja koorilauluga Jekaterinburgist, kuhu tsaaripere aastal 1918 Moskvast viidi ning 17. juulil tapeti, vahendab AFP.

Neljapäeval, tsaari mõrvamise tegelikul aastapäeval, kogunetakse paika, kus bolševikud hukkasid Nikolai II, tema naise Aleksandra, nende viis last ning kolm teenijat ja arsti.

Tapmispaigast liigub leinarongkäik mahajäetud kaevandusse, kuhu tsaari ja tema lähikondsete laibad enne hävitamist peideti.

Teine mälestustseremoonia toimub 150 kilomeetri kaugusel Alapajevskis, kus tapeti veel kuus Romanovite dünastia liiget ning nende teenijad.

Mälestustseremoonial osaleb ka Romanovite dünastia liige suurhertsoginna Maria Vladimirovna, kes peab ennast Nikolai II õigusjärglaseks. Hispaanias elav Vladimirovna alustas läinud nädalal uut kohtulahingut, et Venemaa tunnistaks fakti, et tsaaripere tapmine polnud juhuslik vägivallaakt, vaid organiseeritud poliitiline kuritegu.

Romanovite suguvõsa teise haru esindajad teatasid, et nemad Jekaterinburgi tseremoonial ei osale ning viibivad mälestuspäeval Peterburis. Suguvõsa liikmete vaheline hõõrumine sai alguse kümme aastat tagasi, kui Nikolai, Aleksandra ja nende kolme lapse jäänused leiti ning maeti ümber Peterburi.

Mullu suvel teatasid Venemaa ametivõimud veel kahe lapse põrmu leidmisest. Maria Vladimirovna pole DNA-analüüside õigsust kunagi kinnitanud.

Märkimisväärne osa Venemaa kirikuringkonnast tahaks taastada tsaarivõimu, mistõttu on Nikolai II tapmise aastapäeva tähistamine poliitiliselt õrn küsimus. Venemaa teaduste akadeemia liikme Sergei Filatovi sõnul on Jekaterinburgis Nikolai II-st saanud omaette kultus.