"Antud juhul saab vastus olema kõikhõlmav ja huvitav, lähtudes sellest, kes on Eesti meediaruumi ja kõikide nende räpaste trikkide taga, mida näeme toime pandavat Venemaa meedia vastu," märkis välisministeeriumi pressiesindaja Zahharova.

Venemaa Föderatsiooninõukogu spiiker Valentina Matvijenko kinnitas varem, et Eesti suhtes rakendatakse karme meetmeid juhul, kui siin jätkatakse Sputniku töö piiramist.

Matvijenko sõnas, et nad loodavad, et Eestis hüljatakse praegused ebaseaduslikud meetmed. "Kui muudatusi ei tule, siis võtame ise käsile vastumeetmed, mis on karmid, kuna me ei tolereeri meedia suukorvistamist," rääkis ta. Mis need endast täpsemalt kujutaksid, ta ei öelnud. Küll aga lausus ta, et toimuval on otsesed mõjud Eesti-Vene suhetele.

Alustati uurimist

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni ehk OSCE meediavabaduse esindaja Harlem Désir ütles hiljuti, et lubab uurida Sputniku olukorda Eestis, kuna Euroopa Liit pole propagandakanalile sanktsioone esitanud.

Vene riigiduuma rahvusvaheliste suhete komitee esimees Aleksei Puškov ütles, et helistas Désirile, kes seepeale andis eespool mainitud lubaduse. "Eesti argumendid Sputniku survestamiseks on tekitanud palju küsimusi, mida Désir lubas uurida ja astuda vajadusel samme, et meediat ei piirataks põhjuseta," rääkis Puškov.

Venemaa presidendi juures asuva kodanikuühiskonna arendamise ja inimõiguste nõukogu juht Valeri Fadejev kutsus läinud nädalal Eesti õiguskantslerit Ülle Madiset mitte lubama rahvusvahelise informatsiooniagentuuri Rossija Segodnja ajakirjanike õiguste rikkumist

Kursis ka Putin

Teema on suure tähelepanu all, sest sellest kõneles ka Venemaa riigipea Vladimir Putin oma pressikonverentsil. "Mind panevad Eestis toimuvad asjad imestama. Venemaad süüdistatakse läänes meedia allasurumises, aga Euroopa riigid tegelevad sellega ise. Te teete palju ära, katsed häirida teie tööd riigi võimude poolt ei tohi jääda märkamata. See on hämmastav künism. Võimudel ei ole palju teha, igasugused meetmed riigi poolt on ebaefektiivsed ja lisavad ainult vett nende veskile, kes meie maid lahku viivad," teatas Putin.

Olukord Eesti büroo Sputnik ümber halvenes sügisel, kui välispankade kohalikud filiaalid külmutasid propagandaväljaande rahaülekanded ja üürileandja nõudis agentuuri töötajatelt veebruari lõpuks Tallinnas renditud ruumidest lahkumist.

Eesti välisminister Urmas Reinsalu on öelnud, et väited meediavabaduse piiramisest pole tõsiseltvõetavad. "Eesti riigi esindajad annavad OSCE meediavabaduse volinikule ammendavad seletused. Arvestades meedia survestamist Vene Föderatsioonis, on sellised Vene ametiisikute kaebused Eesti peale suisa koomilised," teatas Reinsalu.

Sputniku asutas 2014. aastal Rossija Segodnja oma rahvusvahelise haruna. Rossija Segodnja peadirektor Dmitri Kisseljov kuulub EL-i personaalsete sanktsioonide nimekirja, kuna tal oli keskne roll Ukraina ründamist toetavas propagandas Krimmi annekteerimise ning Venemaa sõjalise tegevuse puhul Ida- ja Kagu-Ukrainas.