„Venemaa ja Valgevene ühine õhukaitsesüsteem saab osaks kollektiivse julgeolekulepingu organisatsiooni (KSOR) õhukaitsesüsteemist,” ütles peasekretär Nikolai Bordjuža Reutersi vahendusel.

Lisaks Venemaale ja Valgevenele kuuluvad KSORi Armeenia, Kasahstan, Usbekistan, Kõrgõzstan ja Tadžikistan.

„Oma organisatsiooni raames kavatseme me luua kolm regionaalset õhukaitsesüsteemi – Vene-Valgevene, Vene-Armeenia ja Kesk-Aasia,” lisas Bordjuža.

Ühisest õhukaitsest, mis ühendaks riikide eelhoiatussüsteemid ja looks ühise kontrollkeskuse, on räägitud aastaid. Bordjuža ei öelnud, millal projekt lõpuks ellu viiakse.

KSORi riikidest on ainult Venemaal moodne õhukaitsesüsteem, mis on võimeline avastama ja hävitama nii lennukeid kui rakette. Venemaal on endise Nõukogude Liidu territooriumil ka mitu suurt radarit.

Analüütikute sõnul võib ühine õhukaitsesüsteem olla vastus USA plaanitavale raketikilbiplaanile, mida Moskva näeb otsese ohuna oma julgeolekule.

Tugevamad regionaalsed liidud võivad anda Venemaa sõnadele suurema kaalu läbirääkimistel Washingtoniga, kus lisaks raketikilbile on teemaks Ukraina ja Gruusia NATO liikmestaatus ja Venemaa toetus USA juhitud operatsioonidele Afganistanis.