Tavakasutajad muudatusi ei märganud, teatas kommunikatsiooniministeerium, avaldamata üksikasju.

"Tulemused näitasid, et nii võimud kui telekommunikatsioonioperaatorid on ühiselt valmis reageerima tekkida võivatele probleemidele ja ohtudele, tagamaks nii interneti kui ka ühtse telekommunikatsioonivõrgu stabiilse toimimise Venemaa Föderatsioonis," ütles Aleksei Sokolov, ministeeriumi eestkõneleja.

1. mail allkirjastas president Vladimir Putin seaduse, millega riik hakkas välja töötama n-ö oma internetti, mis tähendab, et looma hakati võimekust välismaise internetiliikluse äralõikamiseks oma serveritest.

Jõustunud seaduse kohaselt peab maailma internetiliiklus Venemaale jõudma ainult läbi kindlate, valitsuse kontrolli all olevate sõlmede ehk valitsusel peab olema võimalik internetiliiklust hallata, blokeerida nii üksikuid võrgukeskkondi kui katkestada ühendus kogu muu maailma veebivõrguga.

Jõuluaegse katsetuse tulemusi tutvustatakse president Putinile lähiajal, teatas ministeerium.

Eksperdid väljendasid taas kord muret mitmete riikide suundumuse pärast internetti lammutada.

USA arvutiteaduste professori Alan Woodwardi sõnul märgib "vene internet" järjekordset sammu globaalse interneti lagunemisel. "Järjest enam autoritaarseid riike, kes soovivad kontrollida, mida nende kodanikud näevad, vaatavad suunda, mille on juba teoks teinud Iraan ja Hiina. Ja see tähendab, et üha rohkematel inimestel puudub juurdepääs dialoogile nende kodumaal toimuva üle, neid hoitakse oma mullis," nentis Woodward.

Täieliku kontrolli võtmine tähendaks, et kasutada ei oleks võimalik ka virtuaalseid privaatvõrke (inglise keeles Virtual Private Network, VPN), mis on üks tuntumatest viisidest oma internetiliikluse varjamiseks.

Venemaa plaanib luua ka oma veebipõhise sisuga entsüklopeedia Vikipeedia (Wikipedia) ning poliitikud on vastu võtnud seaduseelnõu, mis keelab kõikide nutitelefonide müügi, millel pole eelinstalleeritud vene tarkvara.

"Teadmata katsetuse üksikasju, on raske täpselt hinnata, kui kaugele on Venemaa jõudnud riigi isoleerimisega rahvusvahelisest kodumaisesse internetti," tõdes mõttekoja New America küberturvalisuse analüütik Justin Sherman. "Varemgi on neil tekkinud probleeme võrgurakenduste blokeerimisega, nagu juhtus krüpteeringut kasutava sõnumirakendusega Telegram."