Moskva praegune, võimu tsentraliseerimisele suunatud poliitika jätab vähe ruumi täisverelisele kodanikeühiskonnale, sõltumatule ajakirjandusele või poliitilisele opositsioonile”, öeldakse organisatsiooni tänavuses raportis demokraatia seisukorrast maailma eri paigus.

“Ajal, mil Venemaa toonitab, kui tähtis on talle säilitada tugevaid sidemeid Läänega, liigub ta üha aktiivsemalt autoritaarses suunas,” ütlevad ettekande koostajad.

Nende hinnangul halvenes demokraatlike protsessidega seotud olukord viies kuuest käsitletavast kategooriast, milleks on valimisprotsess, kodanikeühiskond, sõltumatu meedia, juhtimine, korruptsioon ja põhiseaduslikud raamid.

“2003. aasta detsembris toimunud riigiduumavalimised lõpetasid aasta, kus keskvõim tugevdas oma haaret kõigi Vene poliitikaelu aspektide üle. Võimud kasutasid ühiskondlikke ressursse ja riigiametnikke, kindlustamaks Kremli parteile ülekaaluka võidu parlamendi alamkoja valimistel,” nendib Freedom House.

Raporti koostamisel analüüsiti SRÜ riikide, Balkani maade ning Euroopa Liidu uute liikmesriikide demokraatlikkust. Hindamine toimus kuue parameetri järgi seitsmepallises süsteemis.

SRÜ Euroopa-liikmetest on demokraatia mõttes kõige hullem olukord Valgevenes, kes pälvis 6,54 palli. Talle järgnevad Venemaa (5,25), Moldova (4,88) ja Ukraina (4,88).

SRÜ-s tervikuna on demokraatiat kõige vähem Türkmenistanis (6,88).