Justiitsministeeriumi teatel langetati see otsus pärast dokumentide plaanivälist kontrolli. Taotlusega kontrolli läbiviimiseks pöördus justiitsministeeriumi poole liikumise Antimaidan juht ja Venemaa föderatsiooninõukogu liige Dmitri Sablin, vahendab telekanal Dožd.

„See on väga halb päev meie kõigi jaoks, kui meid tõesti selleks tunnistatakse ja seda otsust ei muudeta, tähendab see väljatõrjumist ja Levada keskuse tegevuse lõpetamist. Sest sellise templiga avaliku arvamuse küsitluste läbiviimine on lihtsalt võimatu,“ kommenteeris Levada keskuse direktor Lev Gudkov Doždile.

Gudkovi sõnul toimusid Levada keskuses 12.-31. augustil pärast Sablini pealekaebust justiitsministeeriumi kontrollid.

„Ta süüdistas meid luuretegevuses ja nõudis kontrolli. Kontroll viidi minu vaatenurgast läbi väga lohakalt ja tendentslikult. Kõik viidi läbi vassides ja äärmiselt ebatäpselt. Nad täitsid poliitilist tellimust,“ ütles Gudkov.

Gudkov lisas, et Levada keskus püüab justiitsministeeriumi otsust vaidlustada, aga kui seda teha ei õnnestu, võib jutt olla organisatsiooni sulgemisest.

Gudkov teatas, et ei seosta justiitsministeeriumi otsust eesseisvate riigiduuma valimistega, kuid lisas, et Levada keskust hakati kontrollima pärast seda, kui keskus fikseeris võimuerakonna Ühtne Venemaa toetuse languse. „See oli ettekääne või põhjus,“ märkis Gudkov.

2012. aastal tehtud parandused tulu mittetaotlevate organisatsioonide seadusse võimaldavad anda Venemaal „välisagendi“ staatuse organisatsioonidele, mis tegelevad seal poliitilise tegevusega ja saavad raha välismaalt. Seaduse järgi peavad organisatsioonid pärast registrisse kandmist end „välisagendina“ registreerima ja selle staatuse oma teadetes ära märkima.