Sir Anthony Russell Brentoni kutsumine Smolenski väljakul asuvasse välisministeeriumisse vaibale on seotud Venemaal tegutseva Briti Nõukogu ümber toimuva tüliga, vahendab RIA Novosti.

Vene võimud süüdistavad riigis tegutsevat Briti Nõukogu ebaseaduslikus tegevuses ning nõudsid 12. detsembril Peterburis ja Jekaterinburgis asuvate nõukogu filiaalide sulgemist 1. jaanuariks 2008, mida britid aga ei teinud.

Vene poole teatel rikuvad mainitud linnades asuvate nõukogu filiaalide töötajad oma tegevusega 1963. aasta Viini konventsiooni diplomaatilisest läbikäimisest. Vene välisministeerium rõhutab, et Briti Nõukogu õiguslik staatus pole siiani paika pandud. London teatas, et ei kavatse Briti Nõukogu filiaale sulgeda, sest nõukogu tegevus vastab täielikult Vene ja rahvusvahelise seadusandluse tegevustele.

Vene-Briti suhted halvenesid järsult 2007. aastal seoses Londonis eksiilis elava endise FSB salaagendi Aleksandr Litvinenko mõrvamisega. Suurbritannia nõuab Moskvalt mõrvas kahtlustatava ärimehe ja endise luuraja Andrei Lugovoi välja andmist, millest on aga kategooriliselt keeldutud.