Põhja-Korea kommunistlik diktaator Kim Jong Il olevat Pyongyangis toimunud kohtumisel Vene ja Hiina esindajatega teinud selgeks, et kavatseb tuumaplahvatuse igal juhul korraldada, teatab The Telegraph.

Vene diplomaatide sõnul avaldati Põhja-Koreale survet kuuepoolsete läbirääkimiste jätkamiseks, kuid läbirääkimistel sai selgeks, et Pyongyang tahab maailmale teha jõudemonstratsiooni.

Vene diplomaatide jutt kinnitab Ameerika ja Jaapani luure hoiatust, et Põhja-Korea valmistub ette tuumakatsetuse korraldamiseks. Taoline samm teravdaks järsult pingeid Kaug-Idas. Tõenäoliselt võtaks Jaapan siis samuti suuna tuumarelva hankimisele ning regioonis vallanduks võidurelvastumine.

Pyongyangis toimunud kohtumisel hoiatasid Vene ja Hiina diplomaadid, et tuumakatsetus sunniks Moskvat ja Pekingit end Põhja-Koreast distantseerima. Hiinat ja Venemaad peetakse Põhja-Korea lähimateks liitlasteks, Peking on oma kommunistlikule naabrile ka peamine kaubanduspartner. Põhja-Korea korraldas suvel raketikatsetusi, mis ärritas kõiki piirkonna riike.

Ühe Vene diplomaadi sõnul on Põhja-Korea “silmitsi tõsise karistusega, kui viib läbi maa-aluse katse.” Venelase sõnul “ohustaks see tõsiselt maailmarahu”.

Põhja-Koread ärritab eelkõige ameeriklaste poolt kehtestatud majandusblokaad, millega külmutati kõik riigi varad. Ameeriklased otsustasid varad külmutada selle järel, kui Põhja-Korea jäi vahele võltsdollarite trükkimise ning mustal relvaturul kaubitsemisega. Kim olevat venelastele ja hiinlastele lubanud, et “kasutab kõiki vajalikke vahendeid”, kaasa arvatud tuumaheidutuse edasine arendamine, et sundida Washingtoni tema varade külmutamisest loobuma.