„Egiptus kavatseb Prantsusmaalt osta Mistralid, aga Venemaa saab nagu öeldakse allhankijaks, kes tarnib neile Mistralidele vajaliku relvastuse, milleta need laevad, on delikaatselt öeldes lihtsalt konservikarbid. Helikopterid koos kõige muuga on väärt rohkem kui miljard dollarit kindlasti,“ vahendas Venemaa riiklik uudistekanal TASS Ivanovi esmaspäevaseid sõnu.

President Vladimir Putini administratsioonijuht lisas, et kõik see juhtub peale seda, kui Egiptus on Prantsumaaga oma tehingu ellu viinud. „Ma ei kinnita, aga ennustan, et peale seda lepinb Egiptus Venemaaga kokku Mistralide relvastamises, see puudutab nii laenu endid kui ka helikoptereid. Ja see aitab märkimisväärselt panustada rahvusvahelise terrorismiga võitlemisse,“ rääkis Ivanov.

Lähiajal on oodata vastava Egiptuse delegatsiooni saabumist Moskvasse tehingu arutamiseks.

Oktoobri alguses avaldas Eesti eurosaadik Urmas Paet muret seoses Mistralide müügiga Egiptusele, mis langeb kokku Kairo ja Moskva vahelise sõjalise koostöö süvenemisega. Ta esitas Euroopa Komisjonile arupärimise küsimusega, millega on tagatud, et Mistralid ei jõua Egiptuse kaudu lihtsalt Venemaa kätte.

"Uute laevaostuhuviliste seas on esiplaanile jäänud Egiptus. Samas on Egiptuse sõjaline koostöö Venemaaga praeguse Egiptuse juhtkonna ajal oluliselt tihenenud. Ka on Venemaa Lähis-Idas asunud otseselt sõjaliselt tegutsema. Seega tunnen huvi, kas ja kuidas on võimalik tagada, et need laevad Egiptuse kaudu siiski Venemaa valdusesse ei jõua ning millised võimalused on siin Euroopa Liidul ja Prantsusmaal näiteks lepingusätete abil seda takistada," seletas Paet oma arupärimises.