al Assad ütles enne äralendu siiski, et relvatehingust Moskvas juttu ei tule, selle asemel räägitakse Iraagist, Lähis-Ida rahuprotsessist ja globaalsest terrorismist, teatab BBC.

Iisrael soovib Vene-Süüria raketitehingu juba eos katkestada, kuna Vene relvad võimaldaksid Süürial pommitada praktiliselt kogu Iisraeli territooriumit.

Teisipäevane kohtumine on esimene näost-näkku kohtumine Putini ja Assadi vahel, kes mõlemad tulid võimule 2000. aastal.

Iisrael süüdistab Süüriat terroristliku islamirühmituse Hizbollah’ toetamises, Hizbollah on korduvalt korraldanud juudiriigi-vastaseid rünnakuid.

Iisraeli allikate teatel on Venemaa relvatehingust taganema hakanud eelkõige USA survel.

USA on hoiatanud, et kui Venemaa müüb relvi riigile, mis on terrorit toetavate riikide nimistus, võib USA kehtestada Vene-vastased sanktsioonid.

Eelkõige käib jutt Iskander SS-26 tüüpi raketisüsteemide müügist. Tegemist on Saddami poolt Lahesõjas kasutatud Scud rakettide edasiarendusega, vajadusel võivad need kanda ka tuuma- või keemialõhkepead. Teise relvana on mainitud õlalt lastavat õhutõrjeraketti Igla.

al Assad rõhutas enne ärasõitu, et Venemaa peaks mängima Lähis-Idas suuremat rolli ning avaldas soovi tihendada Vene-Süüria majandussidemeid.