Šoigu ütles, et jõuoperatsioonist rahulike kodanike vastu Ukraina kaguosas võtab osa enam kui 11 000 mehest koosnev Ukraina väegrupp, mis on täielikult varustatud automaatrelvadega. Operatsiooni on kaasatud umbes 160 tanki, üle 230 soomuki, vähemalt 150 suurtükki ja miinipildujat ning suur hulk lennuväge, vahendab ITAR-TASS.

„Olukord Ukrainas tekitab tõsist muret. 22. aprillil alustas Ukraina uus juhtkond Ukraina kagupiiridel operatsiooni niinimetatud aktiivset faasi. Juba on inimohvreid,“ ütles Šoigu.

Šoigu sõnul tegutsevad rahulike kodanike vastu rahvuskaardi üksused, aga ka Parema Sektori äärmuslaste üksused (Harkivis, Slabožanetsis), alustatud on pataljoni Donbass formeerimist. Rahumeelse elanikkonna väljaastumisi suruvad maha Donetskisse ja Luhanskisse toodud Ukraina julgeolekuteenistuse ja siseministeeriumi (SBU) eriüksuste võitlejad.

„Vene piiril tegutsevad motomanöövergrupid, mis on mõeldud diversioonitegevuseks. Relvajõududest osalevad operatsioonides 17. tanki ja 24. mehhaniseeritud brigaad, mis paiknevad Ukraina lääneosas,“ ütles Šoigu.

Ukraina kaguosa omakaitsesalkades on Šoigu sõnul samal ajal veidi üle 2000 mehe, umbes sada automaatrelva, mis on peamiselt saadud miilitsa ja SBU rajooniosakondadest, ning mõnikümmend jahirelva.

„Jõud on selgelt ebavõrdsed,“ ütles Venemaa kaitseminister. „Märguanne relvade kasutamiseks oma riigi rahulike elanike vastu on juba antud. Kui täna seda sõjamasinat ei peatata, viib see suurema arvu hukkunute ja haavatuteni. Olukorra normaliseerimisele Ukraina ümber ei aita kaasa ka NATO vägede väljakuulutatud õppused Poola ja Balti riikide territooriumil.“

„Me oleme sunnitud olukorra sellisele arengule reageerima,“ teatas Šoigu.

„Alates tänasest päevast algasid Ukrainaga piirnevates rajoonides Lõuna ja Lääne sõjaväeringkondade üldväekoondiste pataljonide ja taktikaliste gruppide õppused. Väed harjutavad omal jõul marssi ja grupeerumist ette määratud ülesannete täitmiseks,“ ütles Šoigu.

„Lisaks sellele harjutab lennuvägi tegevust riigipiiri lähedal,“ lisas Šoigu.