Ministeeriumi esmaspäevases avalduses märgitakse, et Venemaa seisukoht “selles poliitiliselt motiveeritud kohtuasjus on hästi teada”.

Kogu kohtuprotsessi taga on Moskva meelest “teatud jõudude soov Läti ajalugu ja Teise maailmasõja tulemused ümber kirjutada”.

Esmaspäeval algas Lätis Latgale ringkonna kohtus uus kohtuprotsess sõjakuritegudes süüdistatava punapartisani Kononovi üle.

Aasta tagasi lõpetas Läti prokuratuur Kononovi süüasja kohtueelse uurimise ja esitas materjalid Riia ringkonna kohtule, kes saatis aga asja läbivaatamise kiirendamiseks need edasi Latgalesse. Riia ringkonna kohus on tööga nii koormatud, et saaks Kononovi süüasja menetlema hakata alles mitme aasta pärast.

Kononovi süüdistatakse sõjakuritegudes, mida Vene välisministeerium käsitleb “uue väljakutsena kõigile, kes peab lugu natsismiga võidelnud ning 1945. aastal Euroopat pruunist katkust päästnud kangelastest”.

Vene välisministeeriumi väitel inkrimineeritakse Kononovile “osalust partisanide aktsioonis hitlerlaste kohalike käsilaste vastu”.

2000. aastal tunnistas Riia ringkonna kohus Kononovi süüdi sõjakuritegudes — üheksa külaelaniku tapmises — ning määras talle karistuseks kuus aastat vanglat. Kononov kaebas aga kohtuotsuse edasi ning 2001. aasta aprillis vabastas ülemkohus Kononovi kehva tervisliku seisundi pärast edasisest karistuse kandmisest ning saatis tema kriminaalasja järeluurimisele.

Vene kodanik Vassili Kononov on praegu 78 aastat vana.