Venemaa juhtkond loobus baasist 2001. aastal rahapuudusel ja ameeriklastele vastu tulles. Keskus asub vaid 250 kilomeetri kaugusel USA rannikust ning võimaldab kontrollida raadio- ja telefonisidet suurel osal USA territooriumist, vahendab Lenta.ru.

Läbirääkimised Lourdese Venemaale tagastamise üle on kestnud mitu aastat ning lõppesid edukalt eelmisel reedel, 11. juulil Venemaa presidendi Vladimir Putini visiidi ajal Kuubale, kui teatati, et Moskva kirjutab korstnasse 90 protsenti Kuuba riigivõlast, mida on umbes 32 miljardit dollarit.

Üks läbirääkimiste kuluga kursis olev ametnik ütles Kommersandile, et otsus Kuubale naasmise kohta on seotud Vene-USA suhete jahenemisega ning Venemaa majanduse tugevnemisega. „Meie suhted halvenesid juba ammu enne Ukrainat. Tegelikult ei ole need üldse paranenudki, välja arvatud mõned perioodid, mis on pigem erandid,“ ütles Kommersandi allikas.

Venemaa personali arvukus Kuuba luurekeskuses hakkab Kommersandi andmetel olema väiksem kui nõukogude ajal, kui seal paiknes umbes 3000 spetsialisti, ja 1990. aastatel, kui Lourdesesse jäi 1500 inimest. See on seotud suure tehnilise arenguga selles valdkonnas.

Lourdese raadioelektroonilise luure keskus alustas tööd 1967. aastal. Kuuba juht Raúl Castro on öelnud, et Moskva saab tänu Lourdesele kuni 75 protsenti kogu informatsioonist USA kohta.